5 STVARI – 5 PRIMJERA

Vehb b. Munebbih prenosi da je Ibn Abbas, r. a., rekao: „Kada je Allah poslao Jahjaa sina Zekerijjaovog, a. s., Israelićanima, objavio mu je da im naredi pet stvari i da za svaku stvar navede primjer.

Naredio im je da Allahu robuju i ništa Mu, kao druga, ne pripisuju.

Za to je naveo primjer: onaj koji Mu nešto pridruži je kao onaj koji je kupio roba iz svoga imetka, nastanio ga u svojoj kući, oženio djevojkom, dao mu imetak i rekao mu da trguje tim imetkom, da se hrani njime koliko mu je potrebno a zaradu njemu donese! – pa rob radi a zaradu donosi neprijatelju svoga gazde a svome gazdi daje tek neznatan dio. Ko bi, od vas, bio zadovoljan takvim robom?!

Naredio im je namaz

i naveo primjer: primjer namaza je kao primjer čovjeka koji je zatražio prijem kod nekog kralja. Kralj mu je dozvolio da uđe i okrenuo mu se licem kako bi čuo šta ima reći i podmiri mu potrebu, a on se okreće lijevo i desno i nije mu stalo da završi posao. Kralj se od njega okrene i ne završi mu ono što on želi.

Naredio im je post.

Naveo im je primjer i rekao: – Primjer tome je čovjek koji je obukao vojnu uniformu i opasao se oružjem,pa neprijatelj ne može da dopre do njega niti može da ga povrijedi.

Naredio im je sadaku.

Primjer tome je čovjek kojeg je neprijatelj zarobio pa je on s njima sklopio sporazum da će raditi kako bi se otkupio za određenu svotu. Radio je u njihovom gradu i svu svoju zaradu davao njima sve dok se nije otkupio i oslobodio njihova zarobljeništva.

Naredio im je zikrullah.

To je primjer ljudi kojima je neprijatelj za petama, ali im oni, u zadnjem trenutku, umakne u tvrđavu i zaštite se od njih.“

eyesneverlie
"Postoji samo jedna nada protiv samoće; to je ljubav - ona prodire kroz sve zidove i dopire do najsamotnijeg srca, samo ako se ono otvori."

Komentariši